ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΗΣ/ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ & ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΑΝΤΟΥΡΟ-ΟΥΤΙ / (μεζεδοπωλείο)

Editor M.T.μουσικές εκδηλώσεις

Ένα πρόγραμμα με σμυρνέικα & ρεμπέτικα τραγούδια σε ήχο…φυσικό.

Ο Μάριος Παπαδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, συμμετείχε σε συναυλίες, τραγουδώντας μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη, στο παιδικό μουσικό σύνολο του πατέρα τους, Νίκου Παπαδέα, με την επωνυμία Απολλώνιοι και Unipop, όπου συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Μαρίζα Κωχ, Δόμνα Σαμίου , Ευγένιος Σπαθάρης, κ.ά.. Στην ηλικία των 7 ετών μελετά το σαντούρι κοντά στον Τάσο Διακογιώργη. Το ίδιο έτος, και για πέντε συνεχόμενα έτη, συμμετέχει στο μουσικοθεατρικό θίασο Παιδικό Πολυθέαμα, ως μουσικός και ηθοποιός. Συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του με μαθήματα drums κοντά στον Σπύρο Κασφίκη, και εν συνεχεία κλασσικών κρουστών και θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών με τον κ. Κοραζίνο.

Γράφει τα πρώτα τραγούδια του στην ηλικία των 14 χρόνων, ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία νέων στην ιστιοσανίδα. Από τα 20 χρόνια του δίνει παραστάσεις ως τροβαδούρος, παίζοντας παραδοσιακή μουσική στο «δρόμο» στα ελληνικά νησιά, στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Συνθέτει μουσική για θεατρικά έργα (Αριστοφάνη, Ευρυπίδη, Διονυσίου Σολωμού, Μάνου Βενιέρη, Robin Sort), οργανώνει παραδοσιακές ορχήστρες και πραγματοποιεί σειρές συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δίδαξε σαντούρι στα Τ.Ε.Ι. Άρτας, στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, στο παράρτημα Αμαρουσία του Ελληνικού Ωδείου και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους καλλιτέχνες, ξένους: Bob Brozman, Mohammad Esmaeli, Madjid Kiani, Gerardo Nunez, Yangqin Zhao, και έλληνες: Ηλίας Ανδριόπουλος, Αλέκος Αραπάκης, Γλυκερία, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Κατσαρός, Λουκιανός Κελαηδόνης και Άννα Βαγενά (στο θεατρικό «Αγγέλα Παπάζογλου», Γιώργος Κόρος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Ζωρζ Πιλαλή, Δόμνα Σαμίου, Νίκος Σαραγούδας, Ευγένειος Σπαθάρης κ.α.

Επίσης έχει πολυάριθμες εμφανίσεις στην τηλεόραση από το 1979 εώς σήμερα (Ο κόσμος της μουσικής , Συν και Πλην ,Στην υγειά μας ,Έχει γούστο κ.α.) καθώς και στο ραδιόφωνο.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει την Santouristas Band μια πολυάριθμη ορχήστρα με την οποία λαμβάνει μέρος σε συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις παίζοντας παραδοσιακό ρεπερτόριο από όλη την Ελλάδα αλλά και τις δικές του συνθέσεις.

Ο Κυριάκος Ταπάκης είναι Κυπριακής καταγωγής και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 1995 απεφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και μπήκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο διδάχτηκε ούτι από τους Αντώνη Απέργη, Ιωάννη Αρβανίτη, Βασίλη Τζωρτζίνη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, ταμπουρά από τον Περικλή Παπαπετρόπουλο και τον Βασίλη Μπαραμπούτη, τζουρά και μπουζούκι από τον Κάρολο Κουκλάκη, δημοτική μουσική και τραγούδι από τη Θεοδώρα Βάρσου, Βυζαντινή μουσική από τον Ιωάννη Αρβανίτη και μακάμια από τον Μάριο Μαυροειδή. Παράλληλα απέκτησε και γνώσεις αρμονίας και γενικότερα ευρωπαϊκής μουσικής. Επίσης στο Πρότυπο Ωδείο Πειραιά, διδάχτηκε Βυζαντινή Μουσική και ταμπουρά από τον Γ. Χατζημιχελάκη και τζαζ κιθάρα για 3 χρόνια από το Βασίλη Ρακόπουλο. Συνέχισε βυζαντινή μουσική στο σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Ισραήλ που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μishkenot sha’ nanim της Ιερουσαλήμ, στα οποία δίδασκαν ο Ross Daly και ο Necati Celik, με τον οποίο έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα στο ούτι και στα σεμινάρια του «Εν χορδαίς» για το ούτι, του Ευρωπαϊκού προγράμματος Medi Musses, με τους Yordal Tokcan (Τουρκία), Simon Shaheen (Παλαιστίνη), Ara Dinkjian (Αρμενία), Charbel Rouhana (Λίβανος), ενώ πήρε μέρος και στη συναυλία της Ανοιχτής Σκηνής της συνάντησης.

Έχει διδάξει ταμπουρά στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, ούτι στη μουσική σχολή της Σταυρούπολης «Τετρακτύς», μαζί με τον Ross Daly, στο σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» καθώς και στο ωδείο «Γαλαξίας» και συνεχίζει να διδάσκει ταμπουρά, ούτι και λαούτο στο ωδείο «Εν Χορδαις», λαούτο και ούτι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία από το 2005.

Πολλές φορές τον προσκαλούν ως session μουσικό για να παίξει διάφορα άλλα έγχορδα εκτός του ουτιού και του σαζιού, όπως μπάσο, τζουμπούς, μπουζούκι, κιθάρα, τζουρά, μπαγλαμά, μαντολίνο, μαντόλα κ.ά. και ο συνεχιζόμενος πειραματισμός του με τα έγχορδα, τον ωθεί μέχρι σήμερα στη μελέτη της άταστης κιθάρας με πέννα ή ηλεκτρικό δοξάρι, του 12χορδου Ισπανικού λαούτου χωρίς τάστα.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς, όπως τους Πέτρο Δουρδουμπάκη, Νίκο Κυπουργό, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μελίνα Κανά, David Lynch, Έλλη Πασπαλά, Γιώργο Ζήκα, Τάκη Μπουρμά, τους αδερφούς Πρατσινάκη, την Μαρία Παπανικολάου, τον Ανδρέα Λουρίδα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργο Ανδρέου, τους Γιώργο Πιλάλα και Δημήτρη Πουλικάκο, τον Σωκράτη Σινόπουλο, την Κατερίνα Παπαδοπούλου, την οικογένεια Δοϊτσίδη, την Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Σόλων Λέκκα, Γρηγόρη Καψάλη, Παπακώστα, τον Κώστα Θεοδώρου, τον Ross Daly και τον Παναγιώτη Δρακόπουλο. Ως μουσικός της παραδοσιακής ορχήστρας Εστουδιαντίνα συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Γιώργος Νταλάρας, Μαριώ, Παντελής Θαλασσινός, Αγάθωνας, Μπάμπης Τσέρτος, Πέτρος Γαϊτάνος και Αρετή Κετιμέ.

Εκτός από τους «Λωξάντρα», έχει συνεργαστεί ή συνεχίζει να συνεργάζεται με πολλά άλλα μουσικά σχήματα , όπως τα: «Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής», «Kirmizi Gul», «Καφέ Αμάν» «Εν Χορδαίς», «Aman aman», «Λαλητάδες της Ροδόπης», στο σχήμα της Dilek Kots κ.α. καθώς και με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα.

Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων των Νίκου Ξυδάκη (Μέλι των Γκρεμών), Κώστα Χαριτάτου (Έλλη Πασπαλά), Πέτρου Δουρδουμπάκη, Γιώργου Καζαντζή (με τη Λιζέτα Καλημέρη), Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής Αθηνών, Αθηνάς Μόραλη – Μίνου Μάτσα, Γιάννη Σαούλη, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Λωξάντρα, Dilek Kots και σε πολυάριθμους δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια.

Έχει πάρει μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις, μουσικά και μουσικοχορευτικά festivals, συναυλίες αλλά και γάμους σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών στα Μέγαρα Μουσικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Ηρώδειο, στο θέατρο Λυκκαβητού και στο εξωτερικό σε συναυλίες και φεστιβάλ στη Γαλλία, Φιλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κορσική, Πορτογαλία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο και Τουρκία.

επιβάρυνση 3 ευρώ / άτομο